четвртак, 27. октобар 2011.

Dropbox - kao virtuelna redakcija

Uvod

Dropbox je besplatan servis za deljenje fotografija, dokumenata, audio i video fajlova... Osim nabrojanog može poslužiti i kao online backup ili ga možete koristiti kako bi sebi i saradnicima olakšali saradnju na projektu (u mom slučaju je to najčešće rad na knjigama ili časopisima).



Otvaranje naloga

Pomoću browser-a otvorite matičnu stranu Dropbox-a i kreirajte nalog tj. popunite formu sa vašim podacima, čekirajte Dropbox Terms of Service i pritisnite Create Accaunt. Nakon toga Dropbox će ponuditi download aplikacije koja odgovara Vašem operativnom sistemu.





Instalacija Dropbox-a

Dvokliknite na download-ovan *.deb fajl i automatski će se pokrenuti Ubuntu Software Center koji će instalirati Dropbox na sistem. Zatim pokrenite Dropbox, a nakon završeneg procesa instalacije ispratite proceduru povezivanja sa Vašim Dropbox accauntom (napomena: procedura instalacije je gotova ista na svim OS-ima). Nakon završene procedure pojaviče se tray icona i dropbox folder u Vašem home direktorijumu.






Deljenje foldera

Otvorite browser i ulogujte se u Vaš Dropbox accaunt. Kao što vidite po defaultu imate dva foldera, photos i pablic sa uputstvom za upotrebu. Sada i meniu izaberite Share a folder pa u novo-otvorenom prozoru upišite ime foldera (u mom slučaju je to virtuelni_magazin) pa taster next. Nakon toga pozovite kolege sa kojima želite da delite folder (saradnici moraju imati dropbox account) jednostavnim upisivanjem e-mail adrese i propratne poruke. Zatim u okviru deljenog foldera napravite pod foldere (u mom slučaju: Advert, Fonts, PDF, PDF_korektura, Photos, Scribus, Text)





Napomena: Pored Dropbox-a na internetu možete pronaći mnoštvo sličnih servisa npr. Minus, Box Net, Media Fire, iDrive, Spideroak, Comodo BackUp i mnogi drugi.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови