среда, 22. фебруар 2012.

SK1 - upoznavanje

SK1 je open source aplikacija kojoj je osnovna namena priprema za štampu. Neke od njenih mogućnosti su podrška za CMYK boje, Post script, Color managment, Cairo-based engine, Univerzal CDR importer, izvoz fajlova u AI, PDF, PS, WMF, CGM, PLT, SVG itd. Detalnije o svemu ovome pogledajte matičnu stranu.

Novembra 2011. vođa projekta Igor E. Novikov najavio je „Sk1 Project Reloaded“ tj. da će ova aplikacija biti ponovo napisana i objavljena pod novim imenom „Print Design“. Više o tome možete pročitati na stranicama Libre Graphic World-a.
Ovo kratko uputstvo je samo jedan mali omaž ljudima koji istrajavaju na ovom projektu.



Instalacija i interfejs

Sa matičnog sajta preuzmite instalacionu datoteku i njen sadržaj instalirajte sledećim redom:
sk1libs > sk1sdk > sk1
Zatim pokrenite SK1



1. Meni
2. Commands Bar
3. Tool Control Bar (interaktivna traka (paleta) alata)
4. Tool (paleta alata)
5. Palette (paleta boja)
6. Plugins Strip
7. Snap control
8. Info Bar



Crtanje - Vežba

Iz palete alata izaberite Draw Rectangle i nacrtajte pravougaonik dimenzija 13 x 41 mm, zatim dok je objekat aktivan iz palete boja izaberite plavu boju (kao na slici), a za brisanje okvirne linije u paleti boja desnim tasterom miša izaberite precrtani kvadrat No Color. Nakon toga napravite još dva duplikata pravougaonika biranjem Edit > Duplicate (Ctrl+D). Sada aktivirajte lepljenje objekata, Layout > Snap to Objects ili biranjem odgovarajuće ikone u dnu prozora aplikacije.
Zatim iz palete alata izberite Edit Mode i dok držite pritisnut levi taster miša povucite ugaoni čvor pravougaonika ka sredini, ili u interaktivnoj paleti alata upišite u odeljku Vertikal radius of rounded corners 31,71 mm. Sada sve to ponovite sa preostala dva pravougaonika i rasporedite kao na slici. Iz palete alata izaberite Draw Elipse i nacrtajte krug prečnika 70mm, a zatim iz palete alata izaberite Edit Mode i povucite čvor kruga ka levoj strani. Nakon toga poravnajte pravougaonike i polukrug kao na slici.
Dok je aktivan polukrug iz menija izaberite Efects Resize... i sa desne strane će se pojaviti traka Plugins Strip sa aktiviranom paletom Plugin Browser i Resize.



U prazna polja palete resize upišite 35.239 mm, a za Baspoint izaberite gornji desni ugao. Zatim u traci Plugins Strip izaberite Transform > Rotate, pa rotirajte objekat za 180º i poravnajte ga sa gornjom desnom stranom većeg polukruga (kao na slici). Nakon toga u traci Plugins Strip izaberite paletu Shaping > Union, i pomoću nje spojite sve objekte u jedan.



Pomoću alata Draw Elipse nacrtajte beli krug prečnika 14 mm, a zatim napravite njegov duplikat, Edit > Duplicate (Ctrl+D), obojite ga u crno i smanjite dimenzije na 8 mm. Nakon toga izaberite crni krug duplirajte ga obojite u belu boju i smanjite na 4mm. Zatim se ponovo vratite na prvi beli (najveći) krug, duplirajte ga i povećajte na 18 mm. Nakon toga pređite u traku Plugins Strip izaberite Object properties > Solid fill pa najveći krug obojite u C 100%, M 25%, Y 0%, B 0%, a zatim taj krug postavite ispod belog kruga, Arrange > Move One Down (Ctrl+PgDown) i rasporedite kao na slici.

Sada izaberite objekat koji ste dobili spajanjem polukrugova i pravougaonika sa oborenim ivicama, pa ga duplirajte, i promenite mu boju C 70%, M 0%, Y 0%, B 0%, pa ih pozicionirajte kao na slici.



Pređite u traku Plugins Strip i izaberite Effects > Blend, pa izaberite (pomoću tastera Shift) jedan i drugi objekat i primenite Blend sa deset koraka (kao na slici). Zatim iz palete alata izaberite Drow poly-line i nacrtajte kljun (kao na slici), pa ga obojite u narandžastu boju C 0%, M 50%, Y 100%, B 0%, a nakon toga sa istim alatom nacrtajte noge (kao na slici). Sada pređite u Plugins Strip i izaberite Object properties > Outline properties, pa podesite debljinu linija na 1mm i zaoblite im završetke i uglove. Nakon toga ih obojite u narandžastu boju pomoću palete Outline Color. Zatim napravite duplikat noge i postavite je kao na slici.



Izaberite alat Draw Rectangle pa nacrtajte crni pravougaonik 57 x 29 mm, a zatim mu oborite ivice pomoću alata Edit Mode. Nakon toga izberite alat Drow poly-line pa nacrtajte crni trougao trougao kao na slici.


Na kraju iz palete alata izaberite Draw Text, pa upišite neki tekst (u mom slučaju Hello!) Zatim izaberite tekst i videćete kako se interaktivna paleta alata prilagodila tako da sada na njoj možete promeniti font, veličinu, prored ili tekst pretvoriti u krivu tj. vektorski objekat.



Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови