четвртак, 22. октобар 2015.

Podkast - informativno?



Podkast (eng. Podcast) je digitalna datoteka koja sadrži audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem Interneta koristeći RSS tehnologiju.

Kako je nastao pojam podcasting?

Pojam podcasting je sastavljen od riječi "iPod" (naziv za MP3 player tvrtke Apple) i engleske riječi "broadcasting" (radio), pa bi to značilo "radio za iPod". To, međutim, ni u kom slučaju ne znači da se podcast može koristiti samo uz iPod. Ponudu podcasta možete koristiti i ukoliko posjedujete bilo koji drugi MP3 player.



Adam Kuri je u leto 2004. napisao program "ajpoder" (ipoder) koji automatski snimljeni materijal prebacuje u mp3 fajlove. Iako se na interneti može naći podatak da je podkast nastao onog trenutka kada je nastao ipoder to nije tačno, istina je samo da tada pokrenuta lavina stvaranja podkasta.

Šta je potrebno da bi se napravio podcast?

Za kreiranje podcast sadržaja potrebn je samo mikrofon, i mesto na kome će taj snimak biti postavljen za deljenje. U praksi to tačno znači da ukoliko imate smart telefon vi ste tehnički spremni za kreiranje podkasta.


Alati za kreiranje i editovanje podcast sadržaja

Pored ponuđenih na samim servisima predlažemo i Open Source besplatne aplikacije:
Audio editori: Audicity (Linux, OSX, Win), LMMS (Linux, OSX, Win), Jokosher (Linux,Win), Ardour (Linux, OSX) Traverso DAW (Linux, OSX, Win) itd.
Audio video editori: PiTVi (Linux, OSX, Win), Jahshaka (Linux, OSX, Win), Avidemux (Linux, OSX, Win), Kdenlive (Linux, OSX), VLMC (Linux, OSX, Win), FFmpeg (Linux, Win), itd.
Android audio editori: Lexis Audio Editor, WavePad Free Audio Editor, MP3 Cutter and Ringtone Maker, Android Audio Editor, itd.
Android audio video: Vid Trim, Video editor, Andro Vid, Video editor, itd.



Brajan Rasel, kada je počeo da emituje svoj program u avgustu 2004. , rekao je: "Za to su Vam potrebni jedan mikrofon, nešto što će snimiti glas i pristup Internetu".

Kolumnista Dok Sirls počeo je 28. septembra 2004. da prati koliko "hitova" Gugl pronalazi za reč "podcasts". Očekivao je da će za godinu dana taj broj dostići hiljade možda čak i milione. Posle samo devet meseci taj broj je dostigao 10 miliona!

Zašto podkast i kakva je korist od toga?
Podcast audio i video sadržaje možete slušati kad god to želite i gdje god želite. Za to ne morate biti kod kuće za računarom. Osim toga, sami možete od priloga koji se nude u podcastu sastavljati program po vlastitom ukusu i zatim ga slušati uz pomoć MP3 playera, Smart telefona, web servisa i sl.

Stilovi ili formati podkasta

Podkast monolog jedan od najtežih oblika podkasta, u kojem ste potpuno oslonjeni samo na sebe tj. Vi i mikrofon.

Dve (ili više) lokacije ova vrsta podkasta često prerasta i u panele. Za ovaj format se često koriste VoiP servisi (Skype, Hangout...)

Intervju podkast ovo se smatra najlakšim stilom podkasta. Sastoji se od vrećeg broja pitanja gde odgovori intervjuisanog čine temu podkast sadržaja.

Informativni podkast (vesti) daje samo kratke informacije o određenoj temi. Odprilike kao odgovor na pitanje.

Trenutne novosti i događaji (Blic News) ovaj stil je kao Tweet, najčešče se bavi najnovijim tehnologijama, Gadžetima, tj, onim što je trenutno i novo.

Evergrin podkast je vrsta podkasta čiji sadržaj bezvremenski tj. sadržaj koji ostaje relevantan čak i nakon više godina.

Podkast transponovanog sadržaja oblik podkasta u kojem se postojeći sadržaj nudi u novom mediju, NPR. tekstualni blog koji je prebačen u audio formu.

Stil magazina ova vrsta podkasta u sebi sadrži mnoštvo različitih sadržaja koji pokrivaju veliki broj oblasti i tema sl. radiju. Predviđa se da je to forma podkasta u za budućnost.


Ukoliko želite da kreirate svoj podkast preporučujem da pogledate web sajt How to Podcast step by step.

Kako "doći" do podkasta?

Za slušanje - gledanje podcasta potrebna vam je aplikacija za podkaste (Podcatcheri) i RSS link podkasta koji želite da pratite, mada većina podkast aplikacija nudi veliki broj podkasta linkova koje preporučuje.


Aplikacije sa kojima možete pratiti podkaste (samo neki od...)


Preporučujem da pogledate - poslušate

NPRNPR ArtsNPR Tiny Desk Concert (jedan od mojih omiljenih), PodcastGarden, Podcasts, WNYC,  Radiolab, BBCRTV, Infinitum, Ivan BildiIT SerbiaWebinarijum, Netokracija itd.  

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови