уторак, 29. октобар 2019.

DTP četiri musketara



Jedan od nezaobilaznih alata svakog grafičkog dizajnera su svakako aplikacije za dizajn publikacija. U oblasti DTP-a već dugoooo perjanicu nosi Adobeov InDesign. No, Adobeov subscribe metod Vas u Srbiji može dobrano namučiti. Naime, subscribe licencu ne možete kupiti iz Srbije već to morate uraditi preko autorizovanih preprodavaca. Što znači skupo će Vam biti još skuplje. Jadan trik koji trenutno “pali” na ovim prostorima je da otvorite PayPall nalog i da preko njega platite subscribe licencu, ili da neki rođak iz inostranstva to uradi za Vas. Zbog svih tih stvari verujem da je ovde kod nas odomaćena “crack” verzija, a sa tim ide i niz problema, ali o tome nekom drugom prilikom. 29. juna 2019. godine pojavio se još jedan “takmičar” u DTP svetu a to je Affinity Publisher. Naravno, nije on jedini, postoji čitav niz aplikacija za DTP koji se povremeno pojavljuju ali nekako nisu za profesionalnu upotrebu (što nikako ne znači da oni nisu upotrebljivi). Po meni za profesionalnu upotrebu su:

Trenutno mi se čini da je QuarkXpress najbolji program za DTP ali je lstrašno” skup, Adobeov InDesign CC je fantastičan, ali je stalno pun nekih “bubica” pa me svaki update pomalo plaši, a i cena mu baš nije povoljna. Affinity Publisher je još veoma nova aplikacija ali radi odlično. Meni lično jedino nedostaje podrška za fusnote i za skripte, fusnote, makroe tj. jednom rečju neki oblik automatizacije, brz je jednostavan pouzdan i cena mu je prihvatljiva. Scribus nam dolazi iz Open Source vode i već dugi niz godina je potvrđeno dobar jedina mana mu je možda interfejs, pretpostavljam da bi to moglo da uplaši nove korisnike. No, on ima nešto što druge DTP aplikacije nemaju, ukoliko vam se iz nekog razloga fajl “raspadne” možete ga popraviti u text editoru, a to priznaćete nije moguće ni u jednoj drugoj konkurentskoj aplikaciji.

Dali to sve znači da se Adobeovom InDesignu-u ljulja tlo pod nogama… Svakako ne. Adobe je trenutno industrijski standard i njegov subscripsion plan je po ukusu velikih felikih firmi, za nas pojedince ili male studije svakako je vrlo, vrlo skup. Ipak ukoliko se odlučite za bilo koje od ova četri aplikacije sigurno nećete pogrešiti.

Ukoliko budete imali potrebu da razmenjujete fajlove između ova četiri programa, biće malo “tricky” ali nije nemoguće. QuarkXpress i Scribus mogu da uvezu InDesign-ov *.idml, Affinity Publisher InDesig-nov editabilni *.pdf. U svakom slučaju niste osuđeni na samo jednu aplikaciju već, možete malo i da kalkulišete.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови