субота, 24. октобар 2009.

Inkscape - Stilizacija teksta (polomljeno)

Isecanje i grupisanje

Sa alatom Select and edit text object upišite reč „Slom!?!“, neka sva slova budu velika, a ako ste već upisali tekst sa malim slovima onda izaberite napisani tekst i u meniu Effects > Text > Uppercase. Sada kada je tekst gotov, pretvorite ga u putanje Path > Object to Path (Shift+Ctrl+C).



Izaberite alat za Draw Bezier curves and straight lines (Shift+ F6 ili B) i nacrtajte dugo-krake trouglove tako, da njihov vrh bude u centru slova O (kao na slici). Da bi Inkscape znao da ste završili crtanje sa Bezierom, morate zatvoriti linijski objekat, ili dvo-kliknutu na posledni čvor, ili pritisnuti
taster ENTER. Kada nacrtajte trouglove izaberite ih (dok držite Shift pritiskajte mišem na objekate), i spojite u jedan objekat, Path > Union (Ctrl++). Sada kada su trouglovi jedan objekat, izaberite tekst i trouglove i podelite ih, Path > Division (Ctrl+/).





Razmeštanje i rotiranje

Izaberite grupe objekta tako da se prostiru od centra slova O, i formiraju oblik nekadašnjih trouglova. Da bi ste se lakše snalazili obojite grupe nekom bojom (kao na slici). Kada to uradite, dobijene grupe jednu po jednu pomerajte i rotirajte dok ne budete zadovoljni rezultatom.





Efekat Envelope

Izaberite tekst i obojite ga crnom bojom. Zatim ga razgrupišite Object > Ungroup (Shift+Ctrl+G) i od njega napravite jedan objekat. Izaberite sve razgrupisane delove i Path > Combine (Ctrl+K). (napomena: Komanda Combine ne radi sa grupisanim objektima). Sa alatom Draw Bezier curves and straight lines (Shift+ F6 ili B) nacrtajte objekat u okviru kojeg treba da se prostire reč „Slom!?!“.



Envelope efekat prati redosled čvorova, i da bi se njegova skripta korektno izvršila prvo nacrtajte gornju tačku, zatim gornju desnu, pa donju desnu, zatim donju levu i zatvorite putanju. Izaberite prvo tekst a tek onda nacrtanu putanju i primenite efekat Envelope, Effect > Modifi Path > Envelope.


Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови