четвртак, 19. април 2012.

Barkod - Šta? i Kako?

Ukoliko ste bili u situaciji da izdajete ili realizujete neku publikaciju Verovatno ste se susreli sa akronimima kao što su: CIP, ISBN, ISSN ili izradom bar koda. U daljem tekstu ću Vam „približiti“ ove pojmove i uputiti Vas kako da generišete barkod koristeći online alat.

CIP

Akronim CIP označava kataloški zapis u publikaciji, konkretno CIP (Cataloguing in Publication). Za izdavanje CIP-a u srbiji nadležna je Narodna bibliotekom Srbije, dok je za Vojvodinu zadužena Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu. Detaljno uputstvo kao i cene možete pogledati na ovom Link-u.

ISBN

Međunarodni standardni broj knjige označava se akronimom ISBN (International Standard Book Number) i predstavlja jedinstveni indentifikacioni broj knjige (i srodne publikacije) bez obzira na medij na kome su objavljene.

** Struktura ISBN se sastoji od trinaest cifara kojima prethodi slovna oznaka ISBN.
Trinaestocifreni broj je podeljen na pet delova različite dužine koji moraju biti odvojeni povlakama ili razmakom.
Izdavačima sa teritorije naše zemlje je dodeljen broj 86 za drugu grupu brojeva.

Elementi ISBN broja:
- element prefiksa (na pr. 978 prvi element ISBN-a je trocifreni broj koji se dobija prema EAN International)
- identifikator zemlje, regiona, zone ili jezičke grupe (na pr. ISBN 978-86-)
- identifikator izdavača (na pr. ISBN 978-86-7346-)
- identifikator naslova (ali ne i sadržaj) (na pr. ISBN 978-86-7346-581-)
- kontrolni broj (poslednji broj u nizu, koji se radi po uputstvima iz Londona i omogućava da se preko računara proveri tačnost dodeljenog broja
na pr. ISBN 978-86-7346-581-4 ili ISBN 978 86 7346 581 4
** Preuzeto sa sajta NBS.

Detaljnije o samom ISBN-u, kao i detaljnji popis publikacija možete pogledati na ovom linku-u. Za dodelu ISBN broja je zadužena Internacionalna ISBN Agencija.


ISSN

ISSN (International Standard Serial Number) tj. Međunarodni standardni broj za serijske publikacije uveden je u svetu 1971. godine. Ovaj broj dodeljuje se svim serijskim publikacijama, odnosno onim
koje izlaze kontinuirano u određenom periodu (novine, časopisi, godišnjaci, monografske serije, i sl. ), bilo da su u štampanom ili elektronskom obliku. Ovaj broj omogućuje identifikaciju i kontrolu svih serijskih publikacija objavljenih kako na nacionalnom, tako i na internacionalnom nivou.

Zahvaljujući ovom univerzalnom ISSN broju:
- svaka serijska publikacija poseduje svoj vlastiti identifikacioni broj,
- članci iz svake publikacije mogu da se vezuju za sam naslov publikacije, i obrnuto,
- lokalne baze podataka i katalozi serijskih publikacija dobijaju mogućnost uključenja u svetsku bazu podataka serijskih publikacija.
** Preuzeto sa sajta NBS.

Web sajt Internacionalnog ISSN centra možete pogledati na ovom link-u.

EAN-13 

Međunarodni standardni broj articala označava se akronimom EAN koji ustvari znači European Article Number, ali danas je preimenovan u Internacional Article Number). EAN je ustvari UPC koji je proširen informacijom o zemlji, sastoji se od trinaest brojeva od kojih je trinaesti kontrolni broj (slično kao i kod ISBN-a). Da bi to bilo jasnije pogledajte sliku sa strukturom EAN broja1.) Brojevni sistem, 2.) Kod proizvođača; 3.) Kod proizvoda; 4.) Kontrolni broj.
Više o EAN-u: BarcodeIsland, GS1, itd.

EAN-2

Predstavlja dopunski barkod EAN-13 i UPC-A , i njime se označava dinamika izdavanja periodičnih publikacija (najčešće časopisa) npr. ako je u pitanju mesečno izdanje onda broj označava mesec u kojem je izdata publikacija, dok kad je reč o nedeljnim izdanjima broj označava nedelju u godini u kojoj je izdata publikacija.


EAN-5

Predstavlja dopunski EAN-13 bar kod koji se koristi za knjige i najčešće označava cenu. Prvi broj osnačava valutu dok preostala četiri iznos npr. 52899 = $28.99 USD.Alat za generisanje barkoda

Za generisanje bar koda preporučujem web stranu Terry Burton-a besplatni Online barcode generator-a. Ovaj web barkod generator baziran je na Postscript barcode-u i pomoći njega možete generisati EAN, UPC, ISBN, ISMN, ISSN, GS1-128, SSCC-18, EAN-14, Code 39, Code 93, Italian Pharmacode, PZN, ITF-14, GS1 DataBar, Code 2 of 5, Code 11, Codablock F, Code 16K, Code 49, Codabar, Pharmacode, MSI, Plessey, Telepen, Channel Code, PosiCode, PDF417, MicroPDF417, Data Matrix, GS1 DataMatrix, QR Code, MaxiCode, Aztec Code, Code One, USPS Intelligent Mail, USPS POSTNET, USPS PLANET, RM4SCC, KIX, JapanPost, AusPost, GS1 Composite, HIBC, USPS FIM symbols itd. a generisani barkod možete preuzeti u EPS, PNG i JPG formatu.Generisanje barkoda (ISSN, EAN-13, EAN-2) 

ISSN koji dobijete od NBS najčešće izgleda ovako 7217-9561. Pokrenite browser i web stranu Online Barcode Generator-a. Zatim u padajućem meniju Symbology izaberite ISSN, kao što vidite već je ponuđena forma ISSN koda 0317-8471 00 05. Sada umesto 0317-8471 upišite Vaš ISSN broj, ostavite dve nule i umesto broja 05 upišite broj meseca ili nedelje u godini, u zavisnosti od periodike vaše publikacije. U mom slučaju je to izgleda ovako 7217-9561 00 04. Nakon upisivanja broja potrebno je da pritisnite dugme Make Barcode i za par sekundi u dnu strane će se generisati barkod. Sada je potrebno samo da izaberete format barkoda i da ga download-ujete pritiskom na jedan od ponuđenih linkova EPS, PNG, JPG.Ukoliko želite da promenite neke predefinisane parametre barkoda potrebno je da izaberete link options reference i da pronađete „oblik definisanja“ onog što želite da promenite. NPR. za promenu visine barkoda treba da u koloni options dodate height=0.5, rezultat pogledajte na slici.


2 коментара:

  1. Zanima sta preporucujete za knjige pre 1985. godine jer tada nije postojao ISBN i ISSN, odnosno kako za te knjige formirati barkod.

    ОдговориИзбриши
  2. Ukoliko je u pitanju reprint ili fotoizdanje knjige koja je izdata pre 1985. Reizdavač dobija novi ISBN tj. ISSN ukoliko je u pitanju periodično izdanje.

    ОдговориИзбриши

Популарни постови