недеља, 15. новембар 2009.

Inkscape - crtanje (ružičasti miš)

Crtanje glave

Izaberite alat Ellipse tool tooltips: Create circles elipses and arcs (F5 ili E) i nacrtajte krug dimenzija width: 95px height: 68px, otvorite paletu Fill and Stroke, Object > Fill and Stroke... (Shift+Ctrl+F), i u kartici Fill izaberite RGBA ff0066ff. Zatim duplirajte krug, Edit > Duplicate (Ctrl+D), promenite mu dimenzije u width: 158px height: 43px, i duplirani krug oduzmite od prvog, Path > Diffrence (Ctrl+-). Sada Vam preostaje da nacrtate uši, oči i nos. Opet izaberite Ellipse tool (F5 ili E) i nacrtajte dva ružičasta kruga, prvom podesite dimenzije width: 38px height: 40px, a drugom na width: 22px height: 24px, ove elipse će Vam predstavljati uši. Zatim nacrtajte elipse koje će predstavljati oči, prva dimenzija width: 9px height: 11px, i druga manja za 40%, obojite ih u RGBA 2b0011ff. Duplirajte jednu od ovih elipsi i postavite joj dimenzije 30px height: 28px, ova elipsa će predstavljati nos. Na kraju dobijene elipse rasporedite i rotirajte kao na slici. Za rotiranje možete koristiti paletu Transform, Object > Transform... (Shift+Ctrl+M) ili kad izaberete objekat pritisnite mišem na izabrani objekat, Bounding box će promeniti karakteristike čvorova za editovanje, ugaoni čvorovi sada služe za rotiranje.



Crtanje tela

Alatom Ellipse tool (F5 ili E), nacrtajte krug dimenzija width: 103px height: 129px, i obojite ga u RGBA ff0066ff. Otvorite paletu Transform , Object > Transform... (Shift+Ctrl+M) i u kartici Rotate upišite -40deg. Sada duplirajte krug Ctrl+D, i u meniu izaberite Object > Flip Vertical (V), a u kartici
Rotate upišite 10deg, zatim ga postavite kao na slici i oduzmite od prvog kruga, Path > Diffrence (Ctrl+-). Nacrtajte još jedan krug prečnika 54px i pomerite ga u donji deo isečene kružnice (kao na slici), zatim izaberite oba objekta i podelite ih, Path > Division (Ctrl+/). Od dobijenih objekata izaberite gornji i kružnicu, pa ih spojite u jedan objekat, Path > Union (Ctrl++), preostali deo obrišite.



Crtanje repa

Pomoću alata Pen tool-a tooltips: Draw Bezier curves and straight lines (Shift+F6 ili B), nacrtajte trougao i obojite ga u crno (kao na slici). Zatim izaberite trougao i otvorite paletu Path Effects, Path > Path Effects (Shift+Ctrl+7). U plutajućoj paleti izaberite Apply new effect: Bend Path i pritisnite Apply. Otvoriće Vam se dodatni parametri za editovanje efekta, Zatim izaberite ikonicu Edit on canvans, na samom objekti pojaviće se zelena Bezijeova linija. Oblikujte liniju kao na slici, a zatim je sve to pretvorite u putanje, Path > Object to path (Shift+Ctrl+C). Nacrtajte pravougaonik, Rectangle tool tooltips: Create rectangles and squares (F4 ili R), a u njegovu sredinu postavite dobijeni objekat i podelite ih, Path > Division (Ctrl+/). Zatim obrišite suvišne delove, a preostale spojite u jedan objekat (kao na slici), Path > Union (Ctrl++).





Crtanje ekstremiteta (prvi deo - stopala)

Sa Ellipse tool-om (F5 ili R), nacrtajte tri kruga. Prvi sa dimenzijama width: 18px height: 14px i bojom RGBA ff80b2ff, drugi sa dimenzijama width: 20px height: 56px i bojom RGBA ff5599ff, i treći sa dimenzijama width: 12px height: 53px i bojom RGBA d40055ff. Zatim ih rasporedite kao na slici, i najmanjem krugu promenite boju u RGBA ff5599ff. Na kraju izaberite sve krugove i grupišite ih Object > Group (Ctrl+G).

Da podsetim: boje birate pomoću palete Object > Fill and Stroke (Shift+Ctrl+F) u kartici Fill, ili izborom boje iz palete boja u dnu ekrana. Dimenzije možete definisati pomoću palete Object > Transform (Shift+Ctrl+M) u kartici Scale, ili u interaktivnoj paleti alata.

Sada kada su nacrtane kružnice, otvorite paletu Transform i u kartici rotate postavite ugao rotacije, za drugi krug -20 deg, i za treći krug -10 deg. Zatim od krugova formirajte stopalo tj. rasporedite ih kao na slici.

Crtanje ekstremiteta (drugi deo - ruke, noge, šake)

Sa Pen tool-om (Shift+F6 ili B), nacrtajte prelomljenu liniju (kao na slici). Otvorite paletu Object > Fill and Stroke (Shift+Ctrl+F), i u kartici stroke style podesite width: 4.5px, Join: Round join, Cap: Round, pređite kartici Stroke paint i postavite boju na RGBA ff5599ff.

Zatim nacrtajte krug prečnika 12px, i pomoću alata Pen tool (Shift+F6 ili B), nacrtajte prste, pa ih rasporedite kao na slici. Otvorite paletu Object > Fill and Stroke (Shift+Ctrl+F), i u kartici stroke style podesite width: 4.5px, Join: Round join, Cap: Round (ovom opcijom zaobljavate ugaone spojeve). Sada u kartici Stroke paint postavite boju na RGBA ff5599ff, a nakon toga izaberite krug sa linijama i pretvorite okvirne linije u putanje tj. objekat, Object > Stroke to Path (Ctrl+Alt+C), na kraju ih spojite u jedan objekat, Path > Union (Ctrl++).



Spajane delova

Rasporedite glavu i telo kao na slici. Postavite prelomljenu liniju na mesti noge u prvom planu, a zatim duplirajte Ctrl+D tri puta prelomljenu liniju, jednu rasporedite na mesto noge u drugom planu a preostale dve na mesto ruke u prvom i drugom planu. Sada sa Node tool-om tooltips: Edit path by nodes (F2 ili N) na prelomljenoj liniji noge u drugom planu izaberite poslednju tačku i pomerite je u desno kao na slici. Zatim izaberite prelomljene linije koje predstavljaju ruke i u meniu Object > Flip Vertical (V), pa ih rotirajte za -45deg. Nakon toga izaberite alat Node tool (F2 ili N), pa rasporedite njihove čvorove kao na slici. Istim alatom izaberite srednji čvor prelomljene linije i u interaktivnoj paleti alata pritisnite ikonicu Make selected nodes symmetric zatim to ponovite i sa drugom linijom.



Na kraju rasporedite šake, stopala i rep (kao na slici). Stopalo u drugom planu smanjite na 55% i rotirajte za -20deg. Zatim izaberite ruku i šaku i spojite u jedan objekat Path > Union (Ctrl++), ponovite to sa rukom i šakom u drugom planu.

Završna šminka

Izaberite krugove koji predstavljaju uši duplirajte ih i smanjite duplikate za 10%. Postavite duplikate kao na slici i dodelite im gradient koji počinje sa RGBA d40055ff a završava se sa transparencijom. Sada izaberite krug nosa duplirajte ga, smanjite na 65%, i obojite u RGBA ffd5e5ff sa parametrima blur: 27 i opacity: 47%. Zatim duplirajte duplikat i smanjite na 55% sa parametrima blur: 30 i opacity: 80%. Izaberite oči, duplirajte ih, povećajte duplikate za 15%, obojite u RGBA aa0044ff, i postavite ih u drugi plan (kao na slici) Object > Lower (PgDn). Ponovo duplirajte oči, obojite ih belom bojom i smanjite na 15%, i postavite u gornji desni deo oka (kao na slici). Izaberite glavu, rep i telo, pa im dodelite gradient od RGBA ff0066ff do RGBA aa0044ff, da bi se gradienti objekata dobro uklopili treba im promeniti ugao prostiranja gradienta. Sada rukama dodelite linearni gradient RGBA ff5599ff do RGBA aa0044ff, a nogama od RGBA ff5599ff do RGBA ff0066ff. Nakon toga izaberite dno stopala i dodelite im gradient od RGBA d40055ff do RGBA 800033ff. Da bi ste dodali mišu usta, duplirajte telo, smanjite ga i rotirajte kao na slici.





Download

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови