субота, 7. новембар 2009.

Ubuntu 9.10 - instalacija unutar Windowsa (Wubi)

"Rezanje" instalacionog CD-a

Na matičnom Ubuntu sajtu preuzmite Ubuntu desktop ISO fajl. Obratite pažnju u zavisnosti od vašeg procesora da li je 32-bit ili 64-bit-na verzija. Narežite ISO fajl na CD. Za rezanje preporučujem besplatni Infra Recorder, ali može poslužiti i neki drugi. Detaljno uputstvo za "rezanje" ISO fajla možete videti na matičnoj strani Ubuntu-a.



Instalacija unutar Windowsa (prvi deo)

Ubacite CD u drajv i sačekajte. Automatski će se pokrenuti Ubuntu meni, no ako se to nedesi onda pokrenite Start > My Computer i dvo-kliknite na CD/DVD disk drajv, ili desni taster miša Explore i
pokrenite Wubi.exe , u Ubuntu meniju izaberite Install inside Windows. Kada Vam se otvoriti Ubuntu installer izaberite destinaciju (Installacion drive tj. HDD), veličinu virtuelnog diska (Instalation size, preporučuje se 10G). Dektop environment: Ubuntu, Language: English(US), na kraju upišite korisnika (Username) i dva puta njegovu lozinku (Password) i pritisnite dugme Install. Wubi će proveriti instalacione fajlove sa diska, formirati foldere i virtuelni disk, dual boot... Kada završi proces, od Vas će tražiti da restartujete sistem. Pre nego što restartujete računar izvadite CD iz CD/DVD disk drajva.



Instalacija unutar Windowsa (drugi deo)

Kada pokrenete sistem pojaviće Vam se dual boot, kursorskim tasterom (strelice) izaberite Ubuntu i pritisnite Enter. Nakon par sekundi pojaviđe se GRUB meni u kome treba da izaberete kernal. Izaberite prvi na spisku i pritisnite Enter. Ubuntu će završiti proces instalacije. Ceo proces od izbora dugmeta install traje oko dvadeset pet minuta.




Pokretanje Ubuntu-a

Kada završi instalacioni proces Ubuntu će restartovati računar. Opet u dual bootu izaberite Ubuntu i nakon podizanja sistema upišite ime korisnika i njegovu lozinku. Sad imate potpuno upotrebljiv Ubuntu GNU/Linux.






Napomene: 
-Deinstaliranje Ubuntu-a je identično kao i deinstalacija bilo kojeg drugog programa u windowsu (deinstalira se i dual boot), Start > Contril Panel > Add/Remove.
-Disk na kome je virtuelni disk Ubuntu nalazi se u direktorijumu Host.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови