субота, 17. април 2010.

Palete boja - GIMP i Inkscape

Otvorite prazan dokument u text editoru (Gedit, scribes, Emacs ili sl.), Zatim upišite GIMP Palette, pa pređite u novi red i upišite ime palete, Name: Nova paleta. Nakon toga pređite u novi red i upišite broj kolona, Columns: 5, pa upišite autora ili informacije o paleti, # TEST paleta by Lazich (u mom slučaju) i na kraju upišite recepturu boje, RGB i heksdecimalni koda boje (Link1, Link2, Link3), 1233 198 175 #E9C6AF. Na kraju snimite fajl sa ekstenzijom GPL (u praksi to izleda ovako Link).



Aktivacija palete Inkscape 

Pokrenite neki fajl menadžer (u mom slučaju nautilus) i aktivirajte opciju za prikaz skrivenih fajlova (nautilus View > Show Hidden Files, Ctrl+H), zatim pronađitr folder /home/ime vašeg Accaunta/.config/inkscape/palettes/ i u njega prekopirajte Vašu paletu. Zatim pokrenite Inkscape i pokrenite plutajuću paletu Swatches, View > Swatches (Shift+Ctrl+W) ili u paleti
boja, u desnom uglu pritisnite strelicu pa iz padajuceg menia izaberite novu paletu.



Ukoliko želite da paleta bude vidljiva u svim accaunt-ima, ulogujte se kao root korisnik i iskopirajte GPL fajl u /usr/share/inkscape/palettes/ (Alt+F2 gksu nautilus).

Aktivacija palete GIMP

Pomoću nekog fajl menadžer iskopirajte GPL fajl u /home/ime vašeg Accaunta/.gimp-2.6/palettes/, a ukoliko želite da paleta bude vidljiva u svim accaunt-ima, ulogujte se kao root korisnik i iskopirajte GPL fajl u /usr/share/gimp/2.0/palettes/. Zatim pokrenite GIMP, i u meniu aktivirajte Windows > Dockable dialogs > Palettes, pa u plutajućoj paleti pronađite Vašu paletu boja, i dvo-kliknite na nju. Ukoliko želite da dopunite Vašu paletu u paleti alata dvo-kliknite na boju prvog plana i u otvorenoj plutajućoj paleti krejirajte boju. Nakon toga kreiranu boju samo „prevucite“ na Vašu paletu.



Agave – kreator kolornih šema

Agave možete instalirati preko Ubuntu Softwate Ceneter-a, ili ako u terminalu, Applications > Accessories > Terminal, upišete:
sudo apt-get install agave
Nakon instalacije Agave će te pronaći u Applications > Graphics. Upotreba ovog software-a je veoma jednostavna.



1. Dodavanje ili oduzimanje crnog ili belog tona
2. Trenutno izabrana boja
3. Metod mešanja boja (više o mešanju boja Link1, Link2)
4. Palete boja
5. Izabrane boje
6. Opcije za dodavanje ili brisanje izabranih boja

Na kraju možete izabrane boje (Favorites) izvesti u GIMP paletu, File > Export Favorites...
Napomena: Prilikom čuvanja fajla dodajte ekstenziju .gpl

Color Sheme Designer (online) 

Na matičnoj strani Color Sheme Designer-a nalazi se online kreator kolornih šema autora Petr Staníček-a koji pored kreiranja kolornih šema nudi i exportovanje šeme u GIMP paletu.





Preporuka: Veze do online color alata Link1, Link2.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови