субота, 5. март 2011.

DTP i boje

Uvod

Ljudsko oko razlikuje oko 7 500 000 boja i njihovih nijansi. Osnovna podela boje je na ahromatske i hromatske. Ahromatske boje se razlikuju po svetlini tj. Količini svetla (npr.raspon od crne do bele), a hromatske boje se razlikuju na osnovu obojenosti (ton boje), svetline (punoća boje) i zasićenosti (čistoća boje). Boje se mogu dobiti mešanjem svetlosti (npr. RGB) ili mešanjem pigmenata (npr. CMYK).



RGB i CMYK

RGB model boja se dobija promenom intenziteta crvene (R), zelene (G) i plave (B) svetlosti. Najniži intenzitet je 0, a najviši je limitiran na 255. 24-bitni RGB kolor model može prikazati 16 777 216 boja (256 crvene x 256 zelene x 256 plave). CMYK model boja dobija se mešanjem četiri transaparentne
boje (cijan (C), magenta (M), žuta (Y), i crna (B)). Ovaj model boja namenjen je za štampu i prikazuje znatno manji broj boja u odnosu na RGB.



DTP 

Kada je reč o DTP-u (Desktop Publishing) problem nastaje u metodi dobijanja boje, gde se u procesu digitalne kreacije koristi RGB model boje, dok je finalni produkt u CMYK modelu boje.
Da rezimiram: RGB model kreira boje mešanjem svetlosti, a CMYK model mešanjem pigmenata.
Problem u radu sa ova dva modela u DTP-u rešava se pomoću Color Managment System-a (CMS), i ICC profila (o tome je već pisano u jednom od predhodih postova Link, ali i pored toga javljaju se problemi sa bojama, i to najčešće u dva oblika. Prvi se ogleda u gubitku pojedinih RGB boja (kao što je prikazano na slici), dok se drugi odnosi na „punoću“ crne boje.



Crna boja

U stonom izdavaštvu (DTP-u) razlikuju se nekoliko varijacija crne boje osnovne su:

1.) Rich Black
C 75% M 68% Y 67% B 100%
C 70% M 45% Y 25% B 100%
C 70% M 50% Y 30% B 100%

2.) Warm Black
C 0% M 100% Y 100% B 100%
C 0% M 60% Y 30% B 100%

3.) Cool Black
C 100% M 0% Y 0% B 100%
C 45% M 0% Y 0% B 100%

Black, Greyscale Black
C 0% M 0% Y 0% B 100%



Scribus i SVG (konvertovanje boje)

Ukoliko se u Scribus uveze Inkscape-ov fajl, a u koji predhodno nije ugrađen ICC profil, pa zatim korigovane boje u odnosu na ICC profil (Link) uvezeni SVG fajl će najverovatnije biti u RGB modu. Za Scribus to neće predstavljati problem. Samo iz menia treba izabrati Edit > Colors, pa zatim u paleti Manage Paints boju, pa dugme edit, i u padajućem meniju CMYK. Ovaj korak treba ponoviti sa svim RGB bojama.



Trapping i overprint – gaženje boja

Kada su u pitanju boje u DTP treba obratiti pažnju na nesavršenost štamparske tehnologije. Jedan od najčešćih problema je „plivanje“ matrice, pa se dešava da između dve obojene površine „izbija“ podloga. Za rešavanje ovog predvidljivog problema koristi se trapping i overprint (više o ovome možete pročitati u tekstu Nenada Rondovića „Zamka za boje – Trapping i Overprint“)

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови