субота, 25. јун 2011.

Scribus - DTP u praksi

Uvod 

Proces DTP-a na Linuxu gotovo da se ne razlikuje od onog na drugim OS-ovima. Sve zavisi od aplikacija koje se koriste i tehnike štampe, pa se na osnovu toga planira i ceo postupak „izbegavanja“ grešaka. Generalno treba utvrditi tehniku štampe, format tabaka i način sečenja (obrezivanja). Zatim analizirati fajl sa idejnim rešenjem (rasterska slika, vektor, ICC profili, definisane boje itd.)

Instalacija Scribusa
Scribus je Open Source program za DTP koji podržava color separacije, CMYK, spot boje, ICC color managment, PDF itd. Možete ga instalirati preko Ubuntu Software Ceter-a (Scribus-stabile, Scribus NG), preko terminala ili jednostavmo sledite uputstva sa matične strane. Ja obično koristim Trunk verziju, koja iako nestabilna ima neke napredne opcije. Za instaliranje Trunk verzije dovoljno je da u terminalu upišete:

sudo apt-add-repository ppa:scribus/ppa 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install scribus-trunk

i ispratite proceduru.



Izdvajanje forme

Za početak download-ujte fajl sa idejnim rešenjem Link. Kao što vidite reč je o SVG fajlu sa nekoliko varijacija idejnih rešenja.



Pokrenite Scribus, a zatim uvezite SVG fajl, File > Import > Get vector file... Kao što vidite grafički dizajner je već pripremio osnovnu formu. No, to ćemo donekle morati da ignorišemo, što ne znači da ćemo promenuti bilo šta na njegovom idejnom rešenju. Za početak izabraćemo treću formu, i nju
rasporediti na A4 format papira. Naime, ovo idejno rešenje će se štampati na samolepljivoj nalepnici i to u tehnici digitalne štampe, a nakon sečenja će se ručno „oboriti“ (zaobliti) ivice. To znači da treba da rasporedimo što više nalepnica na A4 format, postavimo cajtne (oznake za sečenje) i na kraju korigujemo uvezene SVG boje.



Miltipliciranje forme i cajtne

Za početak razgrupišite uvezenu sliku, Item > Ungrup (Ctrl+G). Zatim izbrišite sva ostala idejna rešenja (kao na slici). Sa svake strane A4 papira oduzmite 8mm. Taj prostor nam je potreban za cajtne, Page > Manage Page Properties. Nakon toga u kartici Margin Guides pritisnite ikonicu veze (lanca) i upišite 8mm. Ukoliko želite da default merne jedinice budu u milimetrima otvorite, File > Document Setup i u kartici Size promenuite Units u milimetre. Zatim formu pozicionirajte u gornji desni ugao i dok je izabrana otvorite plutajuću paletu Multiple Duplicate, Item > Multiple Duplicate. Sada u kartici By Rows & Columns u sekcijama Number of Rows i Numbers of Columns upišite broj sedam.



Na ovaj način smo rasporedili četrdeset i devet formi. Zbog malog formata forme smo rasporedili jednu do druge bez margina. Što znači da će se forme opsecati sa jednim rezom. Sada nam preostaje da pozicioniramo markere za opsecanje (cajtne). Za početak grupišite sve forme, Item > Group (Ctrl+G), nakon toga ih postavite u centar strane pomoću plutajuće pallete Align and Distribute, Windows > Align and Distribute pa u kartici Align izaberite Relative to: page i pritiskom na odgovarajuće ikonice poravnajte ih po horizontali i vertikali.



Zatim dok su izabrene grupisane forme kreirajte kotne linije (vođice, guide), Page > Manage Guides... Pa u kartici Column/Row za kolonu Number upišite broj šest, a u koloni Refer to izaberite Selection (kao na slici).



Sada izaberite alat Insert line, Insert > Insert line (L) i pritisnite bilo gde na stranici, zatim u plutajućoj paleti za dužinu linije upišite 7mm, a ugao 90°. Nakon toga definišite da se objekti „lepe“ za vođice, Page > Snap to Guides. Sada ručno prevlačenjem sa lenjira (gore i levo) dodajte vođice na ivicu grupisanih formi (kao na slici). Na kraju dodajte liniju (cajtnu) na svaku vođicu kao na slici. Nakon toga izaberite alat Insert Shape, Insert > Insert Shape (S) i nacrtajte pravougaonik koji je veći za par milimetara od grupisanih formi. Dok je izabran pravougaonik otvorite plutajuću paletu Properties (F2) i u kartici Colors za Fill izaberite narandžastu boju, a za Stroke None. Nakon toga pravougaonik postavite ispod grupisanih formi, Item > Level > Lower to Bottom (End), zatim pomoću plutajuće palete Align and Distribute, Windows > Align and Distribute, centrirajte ga u odnosu na stranu i formu.







Korekcija boja

Uvezeni SVG u sebi sadrži i RGB bi bilo najbolje da te boje konvertijemo u adekvatnu CMYK boju. U ovom slučaju je grafički dizajner jasno definisao CMYK recepturu boje. Iz menia izaberite Edit > Colors, i iz plutjuće palete izbrišite boju pod imenom FromSVG#5e2750, zatim izaberite boju FromSVG#000000 i konvertujte je u CMYK, C=0%, M=0%, Y=0%, B=100%, a nakon toga konvertujte belu u CMYK, a narandžastu promenite po definisanoj recepturi C=0%, M=79%, Y=100%, K=0%.



Zatim fajl konvertujte u PDF, File > Export > Save as PDF, i u kartici Color za Output Intended for: izaberite Printer i snimite PDF. Sad samo preostaje da se forma odštampa, iseče i „obore“ ivice.



Napomena: Ovo je samo jedan od jednostavnijih primera, sve zavisi od vrste štampe i same forme.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови