четвртак, 12. јануар 2012.

Darktable Virtuelna foto-laboratorijaUkoliko ste profesionalni fotograf ili samo hiperproduktivni fotoamater sigurno tražite lak i jednostavan način za obradu velikog broja fotografija, u tom slučaju Darktable je pravo rešenje za Vas. Ova aplikacija popunjava "prazninu" između jednostavnih RAW pretvarača slika i profesionalnih alata za upravljanje fotografijama (slikama).
Kada prvi put pokrenete Darktable verovatno će Vas iznenaditi njegova spartanska svedenost, ali već sledećeg trenutka otkrićete njegove neverovatne mogućnosti. Naime, njegova radna površina (interfejs) podeljena je na pet delova, centralni deo je podrazumevano uvek aktivan i predviđen za prikaz slika ili kolekcija. U gornjem delu (aktivira se pritiskom na strelicu) nalazi se panel za izbor modova Darktable (rad sa kolekcijama), Lighttable (rad sa pojedinačnim slikama) i opcije za sortiranje, filtriranje i podešavanje aplikacije. Donji panel je predviđen za upravljanje fajlovima, modelima boja i sl. Dok je levi panel predviđen za opcije koje se odnose na upravljanje slikama kao što su uvoz slika (import), istorija izmena (history), stilovi, izvoz slika (export), snimak izmena (snapshoot), informacije o fotografiji, itd.
Desni panel je predviđen za filtere i dodatke kao što su izoštravanje (Sharpen), kontrola zrna (Grain), konverzija u crno-belo (Monochrome), kontrola ekspozicije (Exposure), balans bele boje (White balance) i sl. Svi oni se primenjuju jednostavnim uključivanjem ili isključivanjem, a ukoliko niste sigurni da ste napravili dobar izbor filtera, sve promene na fotografiji možete snimiti kao Snapshoot (snimak promena) i uporediti rezultat sa nekom novom kombinacijom filtera. Odabranu kombinaciju možete sačuvati kao stil i naknadno ga primeniti na čitav niz fotografija.Već posle par minuta sa Darktable-om primetićeta koliko je ova organizacija radne površine intuitivna i kako se na nju brzo i lako navikava. Pored toga sa matičnog sajta možete download-ovati knjigu "Darktable" Stefanoa Fornarija, Maria Latronicoa i Nicholasa Manea sa kojom će te već posle tridesetak minuta postati napredni korisnik. Važno je napomenuti da su sve izmene koje primenite potpuno ne-desktrutivne, što znači da originalne fotografije ostaju netaknute. Čak i Export opcija sa sobom donosi niz zanimljivih mogućnosti od čuvanja fotografija u bilo kom od popularnih formatata (jpg, tif, gif, png, itd.) do direktnog postavljanja fotografija na Flickr, Picasa Web Album, ili slanja e-mailom... (detaljan spisak mogućnosti možete pogledati ovde.
No, bez obzira na to što je Darktable relativno mlada aplikacija slobodno može stati rame uz rame sa svojim komercijalnim konkuretnima. Pa je baš zbog svega toga toplo preporučujemo.
Ukoliko želite da ubrzate proces upoznavanja sa Darktable-om preporučujemo Vam da pogledate video na YouTube-u

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови