субота, 31. март 2012.

FontForge i OSX Lion

Instalacija FontForge-a na OSX Lionu ne ide baš tako „glatko“ kako smo navikli. U tekstu koji sledi opisaću proceduru koja je meni omogućila da ga instaliram, a nadam se da će i Vama pomoći.

Naime, za početak je potrebno da imate instaliran X11 (najčešće je on instaliran po defaultu, ako ne on se nalazi na instalacionom disku). Možete probati i njegovu alternativu Xquartz (kod mene baš nije najbolje radio dešavalo mi se da "zakuca" FontForge. Možda je to zato što ja umesto miša koristim Wacom Intus3, pa se tu nešto baš ne slaže. No, na kraju sam odustao od njega).

Zatim je potrebno instalirati MacPorts. Sa matičnog sajta izaberite instalaciju za „Lion“ i download-ujte je.



Nakon toga otvorite DMG fajl (dvoklik na fajl) i u novootvorenom Finder-u izaberite PKG fajl (opet dvoklik) i ispratite instalacionu proceduru.




Sada kad ste instalirali MacPorts download-ujte zavisnosti koje su pokretanje FontForge-a sa ovog link-a, pa ih instalirajte jedan po jedan (ukupno ih je dvanaest).
Zatim download-ujte FontForge release (20110222) sa ovog link-a i instalirajte ga.



Nakon toga pronađite FontForge u folderu Applications > MacPorts > FontForge i pokrenite ga. Ukoliko dobijete poruku o grešci. Pokrenite X11, Applications > Utilities > X11 i iz menija Applications > Terminal (Cmd+N). Zatim u terminalu upišite fontforge. Verovatno će te dobiti poruku da vam nedostaje biblioteka libintl.8.dylib.

No, za ovaj problem je ponudio elegantno rešenje čovek pod pseudonimom gado. Potrebno je da imate instaliran VLC, a zatim u terminalu upisujte jednu po jednu komandu koja sledi (komande samo kopiraju bilioteke na drugo mesto).

sudo cp -a /Applications/VLC.app/Contents/MacOS/lib/libintl.8.dylib /opt/local/lib/ (na kraju ENTER za izvršavanje komande)
sudo cp -a /opt/X11/lib/libXi.6.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libXext.6.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libxcb.1.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libxkbui.1.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libXt.6.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libSM.6.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib//libICE.6.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libxkbfile.1.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libX11.6.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libXau.6.dylib /opt/local/lib/
sudo cp -a /opt/X11/lib/libXdmcp.6.dylib /opt/local/lib/

Na kraju pokrenite FontForge preko Terminala upisivanjem fontforge ili /opt/local/bin/fontforge ili Applications > MacPorts > FontForge.



Nakon ovoga FontForge bi trebao da radi. Ukoliko u toku rada primetite da FontForge ne radi korektno Copy Paste Potrebno je da u X11 > Preferences > Pasteboard deaktivirate Enable syncig.




Napomena: Za kreiranje ovog posta korištene su informacije i materijal sa blogova: Type forge,
Design Matters, David Lanier, Garrick van Buren, FontForge on Mzc OS/X, Makiaea.org...

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови