петак, 15. март 2013.

Wordpress i zaboravljena lozinka

Pre par dana sam bio u (ne)prilici da pomognem prijatelju. Naime, prijatelj je izgubio-zaboravio lozinku za ulaz u administracioni panel Wordpress-a, zaboravio je i e-mail na koji bi trebalo da se pošalje poruka za resetovanje lozinke. Uh, šta sad?



Srećom na internetu sam relativno brzo pronašao nekoliko metoda za izlaz iz ove situacije, a u daljem tekstu ću opisati jedan kojim možete sebi pomoći ukoliko se nađete u istoj situaciji.




Na serveru pomoću phpMyAdmin-а otvorite Vašu WP bazu podataka i potražite tabelu pod imenom wp_users, zatim pronađite korisnika koji je izgubio password i otvorite opciju za editovanje tabele. U tabeli nemojte menjati menjate strukturu (tip polja, dužinu…) već samo upisane podatke. Atribut user_pass sadrži lozinku koju treba da promenite. Kao što vidite lozinka nije čitljiva, tj. videćete da je kodirana.





WordPress za ovo koristi MD5 Hash, kako bi koliko-toliko onemogućio i otežao zloupotrebu. Zatim na Internetu pronađite MD5 Hash calculator (npr. ovaj Link1, link2, Link3, Link4, link5, ili se oslonite na Google). U polje MD5 Hash calculator-a upišite novu lozinku i kliknite na dugme Calculate MD5 Hash (ili sl. sve zavisi od MD5 hash kalkulatora).



Nakon toga dobijenu kombinaciju brojeva jednostavno sa copy-paste unesite kao vrednost user_pass atributa. Nakon ovoga moći ćete da se ulogujte sa novom lozinkom.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови