среда, 20. јануар 2016.

Binarual beats - mozak i zvuk



Binaural beats je otkrio fizičar Heinrich Wilhelm Dove 1839. godine. On je otkrio da kada se signali dve različite frekvencije emituju odvojeno, jedna na svakom uhu, mozak detektuje fazne varijacije između frekvencija i pokušava da pomiri tu razliku tako što stvara treći signal Binaural beats (ili Binaural Wave).
Npr. Ako se frekvencija od 100 Hz emituje u jednom uhu, a frekvencija od 105 Hz u drugom, mozak čuje treću frekvenciju i pulsira na 5 Hz. Istraživanja su pokazala da uvođenjem binauralnog ritma mozak počinje da pulsira (odzvanja) u skladu sam tim ritmom. Što znači da stvaranjem binauralnog ritma od 10 Hz možete aktivirati svoj mozak da odjekuje na istoj frekvenciji i automatski izazvati moždanu aktivnost u alfa opsegu.



Alfa 8 Hz to 12 Hz
Frekvencija moždanih talasa opuštanog stanja svesti, razmišljanje, vizualizacija, rešavanje problema i pristup dubljim nivoima kreativnosti.

Beta 12Hz to 40H
Frekvencija moždanih talasa u budnom stanju, kada je mozak angažovan, konverzacija, bavljenje sportom i sl.

Theta 4Hz to 8 Hz
Frekvencija moždanih talasa u stanju duboke relaksacije i meditacije, poboljšanju kreativnosti, oslobađanje od stresa... Za theta meditacije istraćivanja pokazuju da mogu da dovedu do dramatičnog poboljšanja zdravlja i opšteg stanja.

Delta 0Hz to 4Hz
Frekvencija moždanih talasa u stanju dubokog sna bez snova.

Gama 40Hz i više
Frekvencija moždanih talasa koje su do sada najmanje istražene, mada se trenutna istraživanja fokusraju na nju.

Napomena: Iako se u naučnim krugovima generalno slažu da je Binaural beats potpuno bezopasan za zdravlje. Osobe koje boluju od epilepsije, šizofrenije i sl. trebalo bi da se konsultuju sa svojim lekarom.

Više informacija na Immrama, Audio Medicine, Danger & Play, Psych2go, i naravno Google i Binaural beats.

Kritika ili reakcija na Binaural beats: Skeptoid

Binaural generator: Binaural Beat MachineGnaural, Online tone generator, Self Help Manual, Brain Wave Generator, SBaGen...

Resursi: Free Binaural Beats, Mind State, Sleep Phones, Abundant Mind, Raising My Vibrations, Jet City Orange...

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови