понедељак, 05. октобар 2009.

Inkscape - Promena teme

Kako promeniti default ikonice u Inkscape-u ili ih potpuno izmeniti...


U folderu /usr/share/inkscape/icons/ nalaze se fajlovi tango_icons.svg, legacy_icons.svg i icons.svg. Sa Inkscape-om otvorite icons.svg. Kao što vidite otvoreni fajl sadrži default ikonice, svaku od ikonica možete menjati (boju ili kompletan izgled), jedino što se morate obratiti pažnja na ID grupisanog objekta i njegovu veličinu. Ukoliko ID nije ispravan Inkscape će pokušati da pozove default ikonicu, ako to ne uspe ostaviće prazno mesto, ili će „oboriti“ aplikaciju. ID se može kontrolisati pomoću kartice Object Properites (Object > Object Properites ili Shift+Ctrl+O), ili pomoću XML Editor-a (Edit> XML Editor... ili Shift+Ctrl+X)
Kada završite sa izmenama snimite fajl na Vaš desktop pod imenom icons.svg. Pomoću Nautilus-a ili nekog drugog File Browser-a otvorite vaš home direktorijum i u njemu aktivirajte vidljivost skrivenih fajlova (View > Show Hidden Files ili Ctrl+H), zatim pronađite folder /home/ime vašeg home direktorijuma/.inkscape/icons/ i u njega iskopirajte izmenjeni icons.svg, i restartujte Inkscape.


Napomena: Ove izmene Inkscape-a biće vidljive samo u vašem accaunt-u. Ako želite da promenite interfejs bez editovanja dovoljno je samo da u /home/ime vašeg home direktorijuma/.inkscape/icons/ iskopirate tango_icons.svg ili legacy_icons.svg i promenite ime fajla u icons.svg. Ove izmene možete uraditi i u /usr/share/inkscape/icons/ ali u tom slučaju morate biti prijavljeni kao root korisnik (F2 > gksudo nautilus > password ).
Temu u verziji 0.47 i 0.48 možete menjati u /usr/share/inkscape/icons/


Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови