уторак, 6. октобар 2009.

Instalacija fonta - Fonty Pyton, GNOME, Ubuntu

Instalacija fonta u Ubuntu Linuxu (sličan ili isti princip primenljiv je i u drugim distribucujama)


1. Fonty Python je aplikacija za upravljanje i pregled fontova. Radi na principu biblioteka. Što znači da se font ne kopira ili prebacuje u font folder već Fonty Python samo „upućuje“ OS, a samim tim i aplikacije do font fajla. Ukoliko ga nemate instaliran na vašem računaru onda ga instalirajte, Applications > Add/Remove... Zatim u grupi Graphics pronađite Fonty Python, označite ga i pritisnite dugme Apply Changes.Nakon instalacije pokrenite aplikaciju, Applications > Graphics > Fonty Python. Na levoj strani u kartici Folder pronađite Vaš folder sa ne-instaliranim fontom ili fontovima. Kad ga budete selektovali, Fonty Python će automatski prikazati izgled i imena fonta. Sada u kartici Target Pogs (desno) pritisnite dugme New Pogs i u plutajućoj kartici upišite ime Vaše Pog biblioteke. Salektujte je, a zatim u srednjem delu kliknite na font koji želite da instalirate. Pojaviće se crvena oznaka koja označava da je font izabran, zatim dok je izabran font ubacitega ga u Pog, Put fonts into (ime Vašeg poga), i na kraju izaberite pog i protisnite dugme Install Pog. Još jedna prednost ove aplikacije je i to što možete da vidite izgled i ne-instaliranog fonta.

2. Font možete instalirati i ako font fajl iskopirate u .fonts folder. Do ovog foldera možete doći pomoću Nautilus-a ili nekog drugog File Browser-a, kada otvorite Vaš home direktorijum aktivirajte vidljivost skrivenih fajlova (View > Show Hidden Files ili Ctrl+H), zatim pronađite folder /home/ime vašeg home direktorijuma/.fonts/ i u njega iskopirajte font fajl.

3. Ako ste ulogovani kao root korisnik. Onda možete instalirati font jednostavnim kopiranjem font fajla u /usr/share/fonts/ folder.

4. Neke od aplikacija kao što je na primer Inkscape omogućavaju instaliranje fonta u njihov matičan folder (npr. /usr/share/inkscape/fonts). Na taj način novo instalirani fontovi su vidljivi samo u toj aplikaciji (u ovom slučaju samo u Inkscape-u)

Napomena: Metode pod rednim brojem 3 i 4 ne preporučujem jer su u praksi uglavnom nepraktične.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови