четвртак, 08. октобар 2009.

GIMP - Kreirajte novi splaš

U ovom tutorijalu ću Vam pokazati kako da kreirate novi splaš i kako da zamenite postojeći


Pozadina prvi deo

Prvo treba napraviti pozadinu, u meniju File > New... (Ctrl+N) Kreirajte novu sliku širine (Width) 400px i visine (Height) 275px. Pritisnite na Advanced Options i otvoriće Vam se dodatne opcije. Podesite rezolucija po X i Y osi, neka bude 72px/in, Color space RGB color, Fill with beckground color i pritisnite OK. Sada u paleti Tool izaberite Foreground & background dvokliknite na boju prvog plana i u kartici Change Foreground Color izaberite Narandžastu boju ili u Html notation upišite ff8000. Ponovite proces sa bojom drugog plana i izaberite crnu boju Html notation: 000000. Izaberite Blend tool (L) u paleti Tool i dok držite pritisnut taster Ctrl, pritisnite levi taster miša i povucite na dole. Dobićete ravnomeran prelaz od narandžaste do crne boje.


Kreiranje prvog plana, maskota i tekst

Da bi ste importovali Vilbera (maskota GIMP-a) u meniju File > Open as Layers... (Ctrl+Alt+O) otvoriće Vam se kartica Open image u /usr/share/gimp/2.0/images/ izaberite gimp-logo.png. Izaberite Move Tool (M) i pomerite Vilbera na gornju trećinu strane. Zatim izaberite alat Text tool (T) i u paleti GIMP text editor upišite GIMP 2.6. Dok ste u sloju Gimp 2.6 i dok je
selektovan text dvokliknite na ikonicu Text tool i u Tool Option paleti i izaberite font (Dirt2 SoulStalker) podesite veličinu fonta (size: 72px) Ponovite ceo proces smo promenite tekst u „The best for images“, veličinu Size 28px, i boju color html notation ffffff.
Pozadina drugi deo i senke

Duplirajte sloj GIMP 2.6, u paleti Layers kliknite na ikonicu duplicate. Zatim dvokliknite na ikonicu u sloju GIMP 2.6#1 i u Tool options paleti promenite veličinu na 150px. Verovatno nećete videti promene zbog suviše malog text boxa. Zato povećajte text box, izaberite Text tool i kliknite na text, pojaviće se text box. Povećajte ga tako da se vidi kompletan tekst. Opacity vrednost sloja GIMP 2.6#1 postavite na 35%. Ponovite ovaj proces, menjajte raspored, veličinu i opacity dok ne dobijete razultat kao na slici (napravite oko desetak slojeva). Kad budete zadovoljni rezultatom spojite slojeve sa varijacijama. Vratite se na sloj GIMP 2.6 i „The best for images“ i dodajte im senku. Doplirajte oba sloja obojite ih crnom bojom i u meniju Filters > Blur > Gaussian Blur primenite efekat sa vrednostima blur radius hrizontal: 5, i vertical: 5 px, blur metod RLE. Kada to uradite ova dva sloja spustite za 5px, Tool move i kursorski taster na dole 5 puta. Sada grupišite slojeve tako da imate sloj gimp-logo.png (Vilber), GIMP 2.6 i „The best for images“, senka i pozadina. Da bi se senka bolje uklopila sa pozadinom promenite vrednosti sloja u mode: Multiplay i Opacity 75%.

Varijacije boje

Pređite u sloj pozadina i promenite zasićenost boje, meni Color > Hue-Situration... Postavite vrednost Hue: 55, zatim pređite u sloj GIMP 2.6 i obojite slova u boju koja peovladava tj. Html notation: 87DC00 ili ponovo primenite Hue-Situration. Na kraju snimite fajl kao PNG sa nazivom gimp-logo.png


Zamena starog spleša

Da bi ste zamenili stari splash morate biti prijavljeni kao rut korisnik. Pokrenite terminal Applications > Accessories > Terminal upišite gksudo nautilus i unesite vaš password, otvoriće Vam se Nautilus prozor sa root nalogom. U otvorenom prozoru pronađite /usr/share/gimp/2.0/images/ i umesto starog gimp-logo.png postavite Vaš(sa istim imenom). Zatvorite prozor nautilusa i pokrenite GIMP.Ako želite da promenite spleša samo u vašem accauntu onda u /home/ime vašeg home foldera/.gimp-2.6/ iskopirajte izmenjeni gimp-logo.png (kod novijih verzija gimp-splash.png)

Download

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови