субота, 10. октобар 2009.

Inkscape – Stilizacija teksta (svetlost i senka)

Nekoliko uobičajenih efekata koji se primenjuju na tekst


Priprema teksta za efekte

Prvo ćemo napisati reč a zatim dobijeni tekst pretvoriti u objekat, U paleti Tool izaberite Create and Edit (F8) odaberite poziciju na papiru i upišite „EFFECTS“, zatim odaberite font, meni Text >Text and Font (Shift+Ctrl+T), u kartici Text and Font izaberite font (u mom slučaju Bell Gothic STD) i pritisnite Apply. Selektujte tekst i dok je izabrana alatka Create and Edit text u interaktivnoj paleti unesite veličinu fonta 105 px i ručno promenite razmak između slova (Kern). Izaberite tekst i pritisnite taster T ili sa alatkom Create and Edit text izaberite tekst, na kraju teksta pojaviće se kursor, pritisnite Alt+> i ponovo pritiskajte > dok ne budete zadovoljni (u mom slučaju je 22x). Pretvorite tekst u putanje, Path > Object to path. I proverite da li je sada tekst pretvoran u putanje, izaberite alat Edith path by nodes (F2) i pritisnite tekst. Na uglovima svakog slova pojaviće Vam se nodovi tj. Baze Bezijeove krive. Sada je tekst sprman za efekte.


Text Tekst Gradient

Izaberite teksti i alatkom Create and edit gradient (Ctrl+F1) sa pritisnutim tasterom miša povucite do dna slovnog lika i dobićete po defaultu gradaciju od crne boje do transparencije. Sada promenite boje tako što će te dok je aktivna alatka Create and edit gradient izabrati početnu tačku gradacije i crnu
boju a za krajnju tačku sivu boju. Ako želite kompleksniju gradaciju, dvokliknite na putanju gradacije i izaberite boju.



Text Tekst Glossy

Nacrtajte valovitu bezijerovu krivu (Shift+F6), selektujte tekst i krivu (Shift+klik na tekst + klik kriva) i u meniu izaberite Path > Division. Sada odaberite kompletan gornji deo teksta i na njega primenite Gradient od vrha teksta ka dnu.


Text Tekst Shadow

Blok senka, duplirajte text Edit > Duplicate (Ctrl+D). Pomerite duplicirani objekat po x i y osi za 3px i obojite sivom bojom, a ako duplirani objekat obojite crnom bojom dodate mu blur 2.4 i opacity 35, dobićete blur senku.
Refleksija, duplirajte tekst Object > Flip Vertikal (V) i spustite duplikat tako da se dodiruje sa dnom prvobitnog objekta i primenite vertikalni Gradient od crne boje do transperencije, a ako na duplirani objekat primenite skew dobićete senku u perspektivi.




Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови