недеља, 1. мај 2011.

CMYK i Linux

Uvod

Godinama unazad često čujem kako Linux nije za DTP, kako on ne razume CMYK itd. Takve tvrdnje nisu tačne, i čini mi se da se prenose samo po inerciji. Zamislite Win ili OSX bez Adobe-a, Quark-a i sličnih. Situacija bi bila gotovo identična. Naime, Linux ima alate za CMYK, i oni odlično rade potrebno je samo malo znanja i iskustva (isprobao sam ih na nekoliko „ozbiljnih“ projekata).



Početak 

Za početak rada sa CMYK-om neophodni s kolor profili. Njih možete download-ovati sa: ECI, Adobe ICC, Ubuntu-ove baze ili sa nekog sličnog „izvora“... Uobičajeno mesto za ICC profile je /usr/share/color/icc/ ili ~/.local/share/color/icc/, mada se oni mogu nalaziti i na nekom drugom mestu.


Image Magic konverzija u CMYK 

Image Magic standardno dolazi sa Ubuntu-om, a često je integrisan u neku aplikaciju za obradu slika. Sama procedura konverzije je veoma jednostavna. Potreban je izvorni kolor ICC profil (najčešće sRGB) i ciljni CMYK ICC profil, a zatim u terminalu, Applications > Accessories > Terminal, potrebno je upisati:

convert /putanja do fajla/ -profile /putanja do rgb profila/ -profile /putanja do CMYK profila/ /putanja do finalnog fajla/

i praksi to izgleda ovako:

convert '/home/lazich/Desktop/slika.png' -profile '/home/lazich/Ubuntu One/ICC/RGB/sRGB Color Space Profile.icm' -profile '/home/lazich/Ubuntu One/ICC/CMYK/CoatedFOGRA27.icc' '/home/lazich/Desktop/slika_CMYK.tif' 



Više o mogućnostima Image Magic-a pogledajte na matičanom sajtu.

GIMP i CMYK

GIMP u sebi ima ugrađen Color Managment System ali ne podržava CMYK što i ne predstavlja neki problem. Iako za njega postoji plugin Separate, ja sam zagovornik da se to ne radi u GIMP-u. Razlog je više praktične prirode. Naime, svakom konverzijom izvorni fajl pomalo gubi na gammi a samim tim se gube neke nijanse boje. Pa bi konverziju trebalo raditi samo jednom. GIMP-ov CMS će Vam pomoći da predvidite rezultat konverzije, a evo i kako. Pokrenite GIMP i u Edit > Preferences i aktivitrajte karticu Color Managment. Zatim podesite: Mode of operation: Color managed display; RGB profile: sRGB IEC61966-21; CMYK profile: U.S. Web Coated (SWOP) v2 ; Monitor profile: ICC monitora; Print simulation profile: Fogra27LCMYK Coated Press (ovo su samo parametri u načelu, sve zavisi od Vaših potreba). Nakon ovih podešavanja GIMP će podražavati prikaz izlaznog uređaja kao na slici.




Napomena: Ova podešavanja ne menjaju parametre slike već samo prikaz. Preporuka je da ugradite ICC profil u sliku (GIMP po defaultu ugrađuje sRGB). Ukoliko u meniju izaberete Images > Image Properties, u kartici Color profile prikazaće se podaci o ugrađenom kolor profilu.

Inkscape i CMYK

Pre pokretanja Inkscape-a treba proveriti da li se kolor profili nalaze na pravom mestu. Inkscape „vuče“ ICC profile iz :

~.local/share/color/icc
~.config/color/icc
/usr/local/share/color/icc
/usr/share/color/icc
/usr/share/gdm/color/icc

Zatim pokrenite Inkscape i plutajuću paletu Document Properites, File > Document properties (Shift+Ctrl+D), pa pređite u karticu Color Managment. Sada preko padajućeg menija Avilable color profiles link-ujte kolor profil tj. ICC profil (u mom slučaju je to Fogra 27LCMYK Coated Pres). Zatim izaberite obojeni objekati i u plutajućoj paleti Fill and Stroke (Shift+Ctrl+F) izaberite kartcu CMS. Nakon toga u padajućem meniu Fix izaberite Vaš ICC profil, pa zatim korigujte procente boje. Ovako korigovane boje prilikom konvrzije u CMYK ostati gotovo nepromenjene.



Cmyk Tool GUI

Cmyk Tool je jedan od najjednostavnih alata za konverziju u CMYK. Pre početka potrebno je odrediti putanju do ICC profila Edit > Preferences i profil monitora, a zatim u kartici Color conversion options, Using conversion preset: Other... podesiti parametre konverzije, pa ih snimiti kao preset (u mom slučaj je Lazich CMYK conversion). Nakon podešavanja parametara treba učitati RGB sliku i u padajućem meniju Using conversion preset: Other... Izabrati određeni preset, a zatim pritisnuti dugme Convert.



Scribus i sK1

Scribus, sK1, podržavaju CMYK, a rad sa njima je prilično jednostavan. Ipak, da bi ste dobili korektan rezultat konverzije samo treba obratiti pažnju na ICC profile, i to na ICC Monitora, izvorni ICC slike, ciljni CMYK ICC i naravno kalibracija će Vam rad učiniti prijatnijim (u ranijem postu sam već dotakao ovu temu).



Na kraju ću samo ponoviti CMYK i Linux, naravno da može.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови