понедељак, 7. децембар 2009.

Inkscape - Wallpaper

Format

Pre nego što počnete proverite rezoluciju Vašeg ekrana ekrana, Sistem > Preferences > Display. Zatim otvorite Inkscape, i u meniu Edit > Document properties (Shift+Ctrl+D), u kartici Page definišite format strane (u zavisnosti od formata Vašeg ekrana) width: 1280 px, i height: 800 px.



Pozadina

Iz palete alata izaberite Rectangle tool-om tooltips: Create rectangles and squares (F4 ili R) i nacrtajte jednako stranični kvadrat od 6px. Dok je izabran kvadrat, iz palete boja u dnu ekrana izaberite crnu boju. Zatim otvorite Object > Fill and Stroke... (Shift+Ctrl+F) i u kartici Fill smanjite mu opacity na 50%. Duplirajte ovaj kvadrat tri puta, Edit > Duplicate (Ctrl+D), i svaki od njih obojite svetlijom
sivom bojom (kao na slici). Sada umnožite dobijene kvadrate, tako što ćete izabrati jedan i dok ga pomerate pritiskajte taster space (razmaknica). Zatim sve to ponovite i sa ostalim kvadratima dok ne dobijete rezultat sličan kao na slici. Nakon umnožavanja izaberite sve kvadrate, i poravnajte ih, Object > Align and Distribute... (Shift+Ctrl+A) u grupi Align izaberite ikonicu Center on horizontal axis, a zatim u grupi Distribute ikonicu Distribute centers equidinstaly horizontally. Ovako poravnate objekte grupišite u jedan objekat, Object > Group (Ctrl+G), pa ih suzite i povećajte visinu (kao na slici).



Sada pokrenite Edit > Clone > Create tiled clones... izaberite Rows, Columns upišite 1 i 10, i na kraju pritisnite taster Create. Kako bi razbili monotoniju kloniranih objekata proizvoljno proširite neke od njih (kao na slici). Posle svega ovoga, kao što vidite broj objekata se enormno povećao i pretpostavlam da je Inkscape počeo da se usporava (u mom slučaju 1836 transparentnih objekata). Zato ćemo ovu pozadinu pretvoriti u rastersku sliku, File > Export to Bitmap... Izaberite karticu Page i destinaciju, zatim pritisnite taster Export. Inkscape će formu strane pretvoriti u PNG i zadržaće transparentnost.




Maskiranje

Otvorite novi dokument i ponovite prvi korak. Zatim uvezite PNG koji ste predhodno napravili, File > Import... (Ctrl+I). Otvorite paletu Layers, Layer > Layers (Shift+Ctrl+L) i pritiskom na ikonicu Create new layer napravite i napravite još tri sloja. Sloj Layer 1, preimenujte u PNG, drugi nazovite boje, treću senka i četvrti maska. Zatim pređite u sloj PNG i duplirajte uvezenu sliku Ctrl+D. Izaberite duplikat i u meniju izaberite Layer > Move selection to Layer Above (Shift+PgUp) ponovite ovaj korak sve dok slika ne pređe u sloj maske. Zatim sa Rectangle tool-om (F4 ili R) nacrtajte pravougaonik i na njega primenite gredient od bele boje do transparencije. Izaberite sliku i raster pa u meniu Object > Mask > Set. Kao što vidite sada je donji deo PNG slike je transparentan. Na kraju ovom sloju isključite vidljivost pritiskom na ikonicu oka u paleti Layers.



Boja

Pređite u sloj Boje pa sa Rectangle tool-om (F4 ili R) nacrtajte šest pravougaonika i porađajte ih jedan pored drugog. Otvorite paletu Fill and Stroke, Object > Fill and Stroke (Shift+Ctrl+F) i u kartici Fill izaberite boju za prvi pravougaonik RGBA 008000ff, za drugi RGBA 00ff00ff, za treći RGBA ffcc00ff, za četvrti RGBA ffff00ff, za peti RGBA ff6600ff i šesti RGBA ff0000ff. Zatim izaberite svaki ponaosob pravougaonik i u paleti Fill vrednost blur im postavite u rasponu od 15 do 32. Na kraju ovom sloju isključite vidljivost sloju pod imenom boja.



Senka 

Iz palete alata izaberite Rectangle tool (F4 ili R) i nacrtajte pravougaonik. Zatim izaberite Gradient tool tooltips: Create and edit gradient (Ctrl+F1 ili G) i dodelite pravougaoniku diagonalni gradient od crne boje do transparencije. Duplirajte pravougaonik tri puta, Edit > Duplicate (Ctrl+D) i rasporedite ih po uglovima strane (kao na slici). Za nihovo okretanje koristite Object > Flip Horizontal (H) ili Flip Vertikal (V).



Podešavanje slojeva

U pаleti Layers uključite vidljivost svim slojevima (pritiskom na ikonicu oka) pa pređite u sloj Maska i Blend mode: postavite na Multiplay, a opacity na 78%. Sloju Senka Blend mode: Multiplay, a opacity na 80%, sloju Boje Blend mode: Multiplay, i sloju PNG postavite opacity na 33%. Na kraju sve pretvorite u rastersku sliku, File > Export to Bitmap... Izaberite karticu Page i destinaciju, zatim pritisnite taster Export.




Varijacije

Sada se vratite u sloj boje i svakom objektu promenite boju. Nakon toga opet sve pretvorite u rastersku sliku.



I za kraj ako se poigrate sa crnom pozadinom, bojom, okvirnom linijom, krugovima i Blend modom Layer-a dobićete nešto slično kao na slici.



Napomena: Priloženi fajlovi sadrže neznatno izmenjen template preuzet sa Ubuntu Wiki Artwork-a i "pozadine" prikazane u ovom tutorijalu (Download 01 i 02).

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови