среда, 6. јануар 2010.

Jednim "klikom" do back-up arhive

Priprema 

Otvorite gedit, Applications > Accessories > Gedit text editor i upišite:

#!/bin/sh 
tar [funkcije] [ime arhive].tgz [fajl ili folder za arhiviranje] | zenity [opcije]



Za detaljne informacije pregledajte manual stranu za Tar ili Zenity, otvorite Terminal, Applications > Accessories > Terminal i upišite man tar ili man zenity zatim pritisnite Enter. Za izlazak iz manual strane pritisnite Q.






Sada kada ste se detaljno informisali vratite se u gedit i upišite adekvatne funkcije i opcije. U mom slučaju to izgleda ovako:

#!/bin/sh 
tar czvf /home/lazich/Desktop/lazich_thundrbird_backup-$(date +%d_%m_%Y-%H_%M_%S).tgz /home/lazich/.mozilla-thunderbird | zenity --title="Thunderbird BackUp" --progress --pulsate --auto-kill --percentage=100 --text "tar* BackUp je na Desktop-u"



Snimite fajl sa ekstenzijom .sh i otvorite System > Preferences > Main Menu. Iz kolone Menus izaberite meni u kome želite da se nalazi Vaš BackUp Launcher i pritisnite dugme New item pa za type: izaberite iz padajućeg menija Application, u redu name: upišite ime, command: između navodnika upišite putanju do Vašeg fajla ili ga pronađite preko dugmeta Browse... comment: upišite komentar ili ostavite prazno. Zatim pritisnite dugme za ikonice, i iz novotovorene plutajuće palete izaberite ikonicu.



Test i shortcut

Iz Applications menija, u mom slučaju Applications > Other > Thunderbird Back Up prevucite ikonicu na GNOME panel, ili ako više volite prečice sa tastature u plutajućoj paleti Keyboard Shortcuts, Sistem > Preferences > Keyboard Shortcuts pritisnite Add.. i upišite naziv prečice, a u koloni command upišite putanju do skripte. Na kraju prtisnite ikonicu na GNOME panelu ili vašu prečicu. Pojaviće se plutajuća paleta sa progress linijom i dva dugmeta Cancel i OK, a na Desktop-u backup arhiva.


Ako Vam je sve ovo zamorno, i više volite gotova rešenja preporučujem Back In Time, FlyBack ili pogledajte ovaj link.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови